Stek z serkiem Philadelphia, wędzonym boczkiem, chorizo i marmoladą cebulową
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
20 minut + czas pieczenia10 minut
Składniki
100 g serka Philadelphia Original
100 g miękkiego sera koziego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 żółtko jajka
2 dwie duże cebule
3 plastry smażonego wędzonego boczku
5 g masła
20 g cukru
50 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
5 g posiekanej pietruszki
4 x 150 g steku
4 kromki chleba na zakwasie
100 g mieszanki sałat i rukoli
5 ml sosu vinaigrette
Sposób przygotowania
Przygotowanie polewy z serkiem Philadelphia: połącz kozi ser z serkiem Philadelphia, następnie dodaj musztardę Dijon i żółtko jajka. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Przygotowanie marmolady: pokrój cebulę. Gotuj około 30 minut z cukrem, aż cebula będzie bardzo miękka. Dodaj chorizo i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj posiekaną pietruszkę.
Podanie: Przypraw stek i podsmaż go na wysokim ogniu, aż do zbrązowienia. Wstaw na kilka minut do piekarnika. Późnej daj mięsu „odpocząć”, a następnie je pokrój. Chleb opiecz po obu stronach. Na ciepłym, wędzonym boczku rozłóż marmoladę, następnie na wierzch połóż stek. Łyżką rozsmaruj krem z sera koziego i serka Philadelphia. Udekoruj sałatą.