Sernik szarlotkowy

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia

Składniki

  • 500 g serka Philadelphia Original
  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 260 g jabłek
  • 100 g miękkiego masła + 40 g do kruszonki + 20 g do jabłek
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g cukru brązowego
  • 80 g cukru drobnego
  • 35 g miodu
  • 6 g cynamonu
  • 20 g orzechów pekan
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej + 20 g do jabłek

Sposób przygotowania

  1. Ciasteczka owsiane rozdrobnij w malakserze lub rozkrusz wałkiem przez ścierkę (można również użyć torebki strunowej), a następnie wymieszaj ze 100 g miękkiego masła.
  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Wylep tortownicę przygotowaną masą i wstaw na 15 minut do lodówki.
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Następnie owiń tortownicę szczelnie folią aluminiową od spodu i piecz około 10 minut.
  4. Obierz i pokrój jabłka w ćwiartki, a potem w poprzek w trójkąciki. Na rozgrzanej patelni roztop masło i dodaj pokrojone owoce wraz z brązowym cukrem oraz ½ łyżeczki cynamonu. W szklance z zimną wodą (ok. 50 ml) wymieszaj 20 g mąki ziemniaczanej i wlej ją do jabłek, w momencie gdy owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Zdejmij z patelni i ostudź.
  5. Wyjmij tortownicę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Nie wyłączaj piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C.
  6. Serek Philadelphia wymieszaj z drobnym cukrem, pozostałą mąką ziemniaczaną oraz jajkami. W osobnej misce utrzyj masło z miodem, płatkami owsianymi i pokrojonymi orzechami pekan, tak by uzyskać grudki.
  7. Upieczony i ostudzony spód wypełnij serkiem, na wierzchu ułóż jabłka i posyp obficie kruszonką. Piecz 45 minut na blasze wypełnionej wrzącą wodą. Jeśli przed upływem tego czasu kruszonka będzie już przypieczona, przykryj tortownicę z wierzchu folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach – możesz je zablokować przed zamknięciem np. drewnianą łyżką. Odczekaj przynajmniej godzinę, zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika. Serwuj z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną i z karmelową polewą.

Mam ochotę na

Smoothie malinowe
Smoothie malinowe
czas przygotowania: 5 minut
Zupa rybna
Zupa rybna
czas przygotowania: 45 minut
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
czas przygotowania: 40 minut
Bułeczki cynamonowe z polewą Phily
Bułeczki cynamonowe z polewą Phily
czas przygotowania: 2 godziny 40 minut
Ciasto blondie z malinami
Ciasto blondie z malinami
czas przygotowania: 60 minut