100 g miękkiego masła + 40 g do kruszonki + 20 g do jabłek
50 g płatków owsianych
50 g cukru brązowego
80 g cukru drobnego
35 g miodu
6 g cynamonu
20 g orzechów pekan
50 g mąki pszennej
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej + 20 g do jabłek
Sposób przygotowania
Ciasteczka owsiane rozdrobnij w malakserze lub rozkrusz wałkiem przez ścierkę (można również użyć torebki strunowej), a następnie wymieszaj ze 100 g miękkiego masła.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Wylep tortownicę przygotowaną masą i wstaw na 15 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Następnie owiń tortownicę szczelnie folią aluminiową od spodu i piecz około 10 minut.
Obierz i pokrój jabłka w ćwiartki, a potem w poprzek w trójkąciki. Na rozgrzanej patelni roztop masło i dodaj pokrojone owoce wraz z brązowym cukrem oraz ½ łyżeczki cynamonu. W szklance z zimną wodą (ok. 50 ml) wymieszaj 20 g mąki ziemniaczanej i wlej ją do jabłek, w momencie gdy owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Zdejmij z patelni i ostudź.
Wyjmij tortownicę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Nie wyłączaj piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C.
Serek Philadelphia wymieszaj z drobnym cukrem, pozostałą mąką ziemniaczaną oraz jajkami. W osobnej misce utrzyj masło z miodem, płatkami owsianymi i pokrojonymi orzechami pekan, tak by uzyskać grudki.
Upieczony i ostudzony spód wypełnij serkiem, na wierzchu ułóż jabłka i posyp obficie kruszonką. Piecz 45 minut na blasze wypełnionej wrzącą wodą. Jeśli przed upływem tego czasu kruszonka będzie już przypieczona, przykryj tortownicę z wierzchu folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach – możesz je zablokować przed zamknięciem np. drewnianą łyżką. Odczekaj przynajmniej godzinę, zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika. Serwuj z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną i z karmelową polewą.