Zagotuj wodę na jajka i do wrzątku dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie ostrożnie umieść jajka w garnku. Po upływie 10 minut odlej gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i po wystudzeniu – obierz ze skorupek.
Przygotuj dwa czyste słoiki (ok. 500 ml każdy). Wymieszaj energicznie serek Philadelphia ze szczypiorkiem wraz z mlekiem, sokiem z cytryny, musztardą, solą oraz pieprzem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zetrzyj umytą i obraną marchewkę na grubych oczkach. Łodygę selera i rzodkiewki dokładnie umyj. Selera pokrój w poprzek w 3 mm paseczki, a rzodkiewki w ćwiartki. Kukurydzę odsącz. Liście sałaty opłucz.
Na dno słoików rozlej sos, a następnie ułóż warstwy marchewki, selera, kukurydzy, rzodkiewki oraz liście sałaty. Na wierzchu sałatki umieść pokrojone jajka na twardo.