Sałatka w słoiku

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 115 ml mleka 2%
  • 3 ml soku z cytryny
  • 3 g musztardy
  • 120 g marchewki
  • 90 g selera naciowego
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 150 g rzodkiewek
  • 150 g sałaty rzymskiej (zielona część)
  • 2 jajka
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 3 g sody oczyszczonej do gotowania wody

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę na jajka i do wrzątku dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie ostrożnie umieść jajka w garnku. Po upływie 10 minut odlej gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i po wystudzeniu – obierz ze skorupek.
  2. Przygotuj dwa czyste słoiki (ok.  500 ml każdy). Wymieszaj energicznie serek Philadelphia ze szczypiorkiem wraz z mlekiem, sokiem z cytryny, musztardą, solą oraz pieprzem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Zetrzyj umytą i obraną marchewkę na grubych oczkach. Łodygę selera i rzodkiewki dokładnie umyj. Selera pokrój w poprzek w 3 mm paseczki, a rzodkiewki w ćwiartki. Kukurydzę odsącz. Liście sałaty opłucz.
  4. Na dno słoików rozlej sos, a następnie ułóż warstwy marchewki, selera, kukurydzy, rzodkiewki oraz liście sałaty. Na wierzchu sałatki umieść pokrojone jajka na twardo.

Mam ochotę na

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
czas przygotowania: 25 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut
Chowder z kalafiora i kukurydzy
Chowder z kalafiora i kukurydzy
czas przygotowania: 35 minut
Sernikowy shake z dynią
Sernikowy shake z dynią
czas przygotowania: 25 minut
Spring rollsy z kurczakiem
Spring rollsy z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut