Sałatka w słoiku

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 115 ml mleka 2%
  • 3 ml soku z cytryny
  • 3 g musztardy
  • 120 g marchewki
  • 90 g selera naciowego
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 150 g rzodkiewek
  • 150 g sałaty rzymskiej (zielona część)
  • 2 jajka
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 3 g sody oczyszczonej do gotowania wody

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę na jajka i do wrzątku dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie ostrożnie umieść jajka w garnku. Po upływie 10 minut odlej gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i po wystudzeniu – obierz ze skorupek.
  2. Przygotuj dwa czyste słoiki (ok.  500 ml każdy). Wymieszaj energicznie serek Philadelphia ze szczypiorkiem wraz z mlekiem, sokiem z cytryny, musztardą, solą oraz pieprzem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Zetrzyj umytą i obraną marchewkę na grubych oczkach. Łodygę selera i rzodkiewki dokładnie umyj. Selera pokrój w poprzek w 3 mm paseczki, a rzodkiewki w ćwiartki. Kukurydzę odsącz. Liście sałaty opłucz.
  4. Na dno słoików rozlej sos, a następnie ułóż warstwy marchewki, selera, kukurydzy, rzodkiewki oraz liście sałaty. Na wierzchu sałatki umieść pokrojone jajka na twardo.

Mam ochotę na

Pierogi à la karelskie
Pierogi à la karelskie
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
Rollsy z karmelizowaną papryką i chorizo
Rollsy z karmelizowaną papryką i chorizo
czas przygotowania: 45 minut
Bowl z kurczakiem i szparagami
Bowl z kurczakiem i szparagami
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z quinoą
Sałatka z quinoą
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka śledziowa warstwowa
Sałatka śledziowa warstwowa
czas przygotowania: 15 minut