500 g mielonego mięsa z nóg kurczaka lub cielęciny
5 łyżek bułki tartej
1 ząbek czosnku
liść laurowy, sól i pieprz do smaku
sos:
1 cebula
1 marchewka
1 winne jabłko
100 ml słodkiej śmietanki 30%
125 g serka Philadelphia Light
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka masła
szczypta cukru, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mięso i bułkę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami robi- my małe kuleczki i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody wraz ze zgniecionym ząbkiem czosnku i liściem laurowym. Pulpety gotujemy 10-15 minut – w zależności od wielkości. Ugotowane wyławiamy łyżką cedzakową, odstawiając garnek z pozostałym płynem na bok.
Na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w małą kostkę marchewkę. Odrobinę solimy, dodaje- my kilka łyżek wody i dusimy warzywa około 10 minut na małej mocy kuchenki.
Po tym czasie do warzyw dodajemy star- te na tarce jabłko i całość dusimy jeszcze 5 minut – do całkowitego rozgotowania się jabłka. W razie potrzeby podlewamy łyżką wody.
Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy do nich łyżkę mąki – najlepiej bezpośrednio przesiać ją na patelnię – mieszamy i przez chwilę podgrzewamy
Odcedzamy wywar po ugotowanych pulpecikach i w ilości 400 ml wlewamy na patelnię z warzywami i mąką, powoli mieszając. Dolewamy śmietankę kremówkę, dodajemy serek Philadelphia z chrzanem i całość mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy musztardą, cukrem, solą i pieprzem, i dusimy jeszcze ok. 5 minut na średniej mocy kuchenki. Kiedy sos jest gotowy, wkładamy do niego pulpeciki i delikatnie mieszamy.