Pulpety w sosie chrzanowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa z nóg kurczaka lub cielęciny
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy, sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 winne jabłko
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Mięso i bułkę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami robi- my małe kuleczki i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody wraz ze zgniecionym ząbkiem czosnku i liściem laurowym. Pulpety gotujemy 10-15 minut – w zależności od wielkości. Ugotowane wyławiamy łyżką cedzakową, odstawiając garnek z pozostałym płynem na bok.
  2. Na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w małą kostkę marchewkę. Odrobinę solimy, dodaje- my kilka łyżek wody i dusimy warzywa około 10 minut na małej mocy kuchenki.
  3. Po tym czasie do warzyw dodajemy star- te na tarce jabłko i całość dusimy jeszcze 5 minut – do całkowitego rozgotowania się jabłka. W razie potrzeby podlewamy łyżką wody.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy do nich łyżkę mąki – najlepiej bezpośrednio przesiać ją na patelnię – mieszamy i przez chwilę podgrzewamy
  5. Odcedzamy wywar po ugotowanych pulpecikach i w ilości 400 ml wlewamy na patelnię z warzywami i mąką, powoli mieszając. Dolewamy śmietankę kremówkę, dodajemy serek Philadelphia z chrzanem i całość mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy musztardą, cukrem, solą i pieprzem, i dusimy jeszcze ok. 5 minut na średniej mocy kuchenki. Kiedy sos jest gotowy, wkładamy do niego pulpeciki i delikatnie mieszamy.
  6. Podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką.

Mam ochotę na

Kurczak curry z ananasem
Kurczak curry z ananasem
czas przygotowania: 30 minut
Sernik japoński
Sernik japoński
czas przygotowania: 70 minut
Pieczony bakłażan z farszem z czerwonej soczewicy
Pieczony bakłażan z farszem z czerwonej soczewicy
czas przygotowania: 70 minut
Uniwersalny sos pietruszkowy
Uniwersalny sos pietruszkowy
czas przygotowania: 10 minut
Deser à la bingsu
Deser à la bingsu
czas przygotowania: 25 minut + czas oczekiwania