Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 2 serki Philadelphia z ziołami
  • 4 zrazy z indyka
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • szalotka, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka serka Philadelphia z ziołami
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • pęczek botwinki, usmażonej
  • 2 jajka, ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  1. Kluski ziemniaczane:
    • Ziemniaki obierz, ugotuj i od razu dokładnie rozgnieć praską. Wyłóż na talerz i uklep.
    • Wykrój 1/4 część ziemniaków, wyjmij i odłóż. W wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, ile wyjętych ziemniaków. Dodaj jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posól i połącz składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformuj kulę. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj w dłoniach kulkę. W środku formuj dziurkę. Gotowe kluseczki odkładaj na bok. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ugotuj pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i włóż kluski. Trzymaj je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10–12 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Wyjmij kluski łyżką cedzakową na talerz. Powtórz z drugą połową klusek.
  1. Warzywa:
    • Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj groszek, 2 serki Philadelphia i podlej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby podlej wodą.
  2. Pieczarki:
    • Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj szalotkę pokrojoną w plastry i pieczarki pokrojone w plastry. Smaż przez 10 minut na dużym ogniu. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wystudź.
  3. Zrazy z indyka:  
    • Zrazy z indyka dokładnie rozbij za pomocą tłuczka i oprósz solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa połóż porcję pieczarek, zawiń i zabezpiecz wykałaczkami. Obsmaż zrazy na patelni na złoty kolor. Dodaj 125 g serka Philadelphia z ziołami i pół szklanki wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
  4. Podanie:
    • Na talerze wyłóż kluski ziemniaczane, na wierzch usmażoną botwinkę i jajka. Na każdy talerz wyłóż po 2 kleksy serka Philadelphia.

Mam ochotę na

Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Bajgiel z omletem i chrupiącym boczkiem
Bajgiel z omletem i chrupiącym boczkiem
czas przygotowania: 15 minut
Mule w sosie bleu
Mule w sosie bleu
czas przygotowania: 30 minut
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
czas przygotowania: 10 minut
Rollsy z wędzonego łososia
Rollsy z wędzonego łososia
czas przygotowania: 25 minut