Ziemniaki obierz, ugotuj i od razu dokładnie rozgnieć praską. Wyłóż na talerz i uklep.
Wykrój 1/4 część ziemniaków, wyjmij i odłóż. W wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, ile wyjętych ziemniaków. Dodaj jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posól i połącz składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformuj kulę. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj w dłoniach kulkę. W środku formuj dziurkę. Gotowe kluseczki odkładaj na bok. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ugotuj pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i włóż kluski. Trzymaj je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10–12 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Wyjmij kluski łyżką cedzakową na talerz. Powtórz z drugą połową klusek.
Warzywa:
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj groszek, 2 serki Philadelphia i podlej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby podlej wodą.
Pieczarki:
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj szalotkę pokrojoną w plastry i pieczarki pokrojone w plastry. Smaż przez 10 minut na dużym ogniu. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wystudź.
Zrazy z indyka:
Zrazy z indyka dokładnie rozbij za pomocą tłuczka i oprósz solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa połóż porcję pieczarek, zawiń i zabezpiecz wykałaczkami. Obsmaż zrazy na patelni na złoty kolor. Dodaj 125 g serka Philadelphia z ziołami i pół szklanki wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Podanie:
Na talerze wyłóż kluski ziemniaczane, na wierzch usmażoną botwinkę i jajka. Na każdy talerz wyłóż po 2 kleksy serka Philadelphia.