Pita z krewetkami w miodzie

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 pity
  • 4 łyżki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziołowego pesto
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 krewetek
  • 2 garście miksu sałat
  • 10 plasterków zielonego ogórka
  • 10 plasterków rzodkiewki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C (góra, dół) i podpiecz pity przez 5 minut.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozdrobniony czosnek, dołóż rozmrożone i obrane krewetki, smaż minutę.
  3. Dodaj miód, sok z cytryny i smaż kolejną minutę, na koniec dopraw pesto, solą i pieprzem.
  4. Pity przekrój do połowy wzdłuż, tak aby utworzyć kieszonki. Środek pity posmaruj 2 łyżkami serka, ułóż sałaty na zmianę z krewetkami, zielonym ogórkiem i rzodkiewką. Tak samo przygotuj drugą pitę.

Mam ochotę na

Arbuzowa sałatka
Arbuzowa sałatka
czas przygotowania: 15 minut
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami
czas przygotowania: 60 minut
Kolorowa sałatka warzywno-owocowa
Kolorowa sałatka warzywno-owocowa
czas przygotowania: ok. 15 minut
Sernik matcha
Sernik matcha
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Uniwersalny sos pietruszkowy
Uniwersalny sos pietruszkowy
czas przygotowania: 10 minut