Pierogi piernikowe

Czas przygotowania: 65 minut

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, przyprawę do piernika i sól. Dodaj jajko, olej i zagnieć ciasto. Dolewaj stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiaj, sporadycznie podsypując odrobiną mąki, aż masa będzie elastyczna i przestanie się kleić (możesz użyć miksera planetarnego).
  3. Rozwałkuj ciasto do grubości 3 mm i wycinaj okręgi przy pomocy rantu o średnicy 10 cm.
  4. Serek Philadelphia Light wymieszaj z jajkiem, cukrami oraz odsączonymi rodzynkami. Na każdy placek nakładaj łyżeczkę farszu. Zwilż brzegi ciasta i sklej, robiąc falbankę.
  5. Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzucaj pierogi na wrzątek partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 2 minuty i wyławiaj je łyżką cedzakową. 

Mam ochotę na

Arbuzowa sałatka
Arbuzowa sałatka
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą
czas przygotowania: 25 minut
Kurczak curry z ananasem
Kurczak curry z ananasem
czas przygotowania: 30 minut
Bajgle z pastą jajeczną
Bajgle z pastą jajeczną
czas przygotowania: 1 godz. 35 min.
Focaccia z boczkiem i oliwkami
Focaccia z boczkiem i oliwkami
czas przygotowania: 2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)