Pieczone ziemniaczki z serkiem i boczkiem

Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 500 g młodych ziemniaczków
  • 20 ml oliwy
  • 60 g boczku
  • 10 g posiekanego szczypiorku
  • 4 g soli wędzonej

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaczki umyj, przełóż do miski i zalej wodą (ponad ich poziom). Odstaw je do namoczenia na 30 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące z wierzchu.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Ziemniaki odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kartofle i posmaruj je oliwą z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 30 minut, obracając ziemniaczki na 10 minut przed wyjęciem blachy.
  4. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 10 minut. Skwarki przełóż na ręcznik papierowy.
  5. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki odstaw na kratkę do studzenia i odczekaj 10-15 minut. Posyp solą wędzoną.
  6. Ostudzone ziemniaczki natnij wzdłuż i wypełnij serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem. Posyp boczkiem oraz świeżym szczypiorkiem. Serwuj jako przystawkę.

Mam ochotę na

Sernikobrownie
Sernikobrownie
czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia ciasta
Sernik w 10 sekund z serkiem Philadelphia
Sernik w 10 sekund z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 5 minut
Sernik czereśniowy na zimno
Sernik czereśniowy na zimno
czas przygotowania: 30 minut oraz czas schłodzenia
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 3 godziny 30 minut