Pęczotto

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 400 g kaszy pęczak
  • 160 g korzenia pietruszki (ok. 2 średnie sztuki)
  • 90 g selera naciowego
  • 100 g cebuli białej
  • 100 g grzybów boczniaków
  • 40 g cytryny (plasterki)
  • 1,2 l  bulionu warzywnego
  • 7 g świeżego tymianku
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 3 g soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz i pokrój w słupki korzeń pietruszki. W misce zmieszaj łyżkę oleju oraz pół łyżeczki miodu i dodaj pokrojoną pietruszkę. Ułóż pietruszkę na blasze w piekarniku.
  2. Umyte grzyby i plastry cytryny wrzuć do miski z resztką oleju oraz miodu i po 15 minutach pieczenia dodaj do pietruszki. Piecz kolejne 10 minut.
  3. W międzyczasie łodygi selera naciowego pokrój w poprzek, a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż warzywa przez 3 minuty na średnim ogniu.
  4. Wsyp kaszę pęczak, wymieszaj ją z warzywami, a następnie zalej połową bulionu warzywnego. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie pierwszą część bulionu. Wymieszaj, dolej resztę bulionu i dorzuć świeży tymianek – łącznie gotuj około 15 minut.
  5. Dodaj do pęczaku serek Philadelphia z ziołami i dokładnie wymieszaj. Dodaj pieczoną pietruszkę, cytrynę oraz boczniaki, dopraw solą i pieprzem.
  6. Podduś pęczotto przez 10 minut pod przykryciem.

Mam ochotę na

Żeberka w sosie BBQ
Żeberka w sosie BBQ
czas przygotowania: 2 godziny
Letnie kanapki z serkiem z ziołami, szynką parmeńską i nektarynką
Letnie kanapki z serkiem z ziołami, szynką parmeńską i nektarynką
czas przygotowania: 10 minut
Pasztet dyniowy
Pasztet dyniowy
czas przygotowania: 120 minut
Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe
czas przygotowania: 70 minut
Winogrona i pomidory w serze
Winogrona i pomidory w serze
czas przygotowania: 40 minut