Miniburgerki

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)

Pasta:

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 100 g szynki drobiowej (drobno posiekanej)
  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojonej w kostkę)
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Dodatki:

  • 1 ogórek świeży (pokrojony w cienkie plasterki)
  • kilka listków rukoli lub sałaty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Z ciasta francuskiego wykrawaj okręgi o średnicy ok. 6-8 cm (np. za pomocą szklanki). Ułóż okręgi na blasze, posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i piecz przez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste.
  3. Po wyjęciu z piekarnika ostudź krążki, a następnie przekrój je poziomo na pół, jak małe bułki.
  4. W misce połącz serek, szynkę, paprykę oraz sól, pieprz i musztardę (jeśli jej używasz). Wymieszaj wszystko na jednolitą pastę.
  5. Na dolną połówkę każdego krążka nałóż łyżeczkę pasty. Dodaj plasterek ogórka oraz ewentualnie listek rukoli. Przykryj górną połówką.

Mam ochotę na

Kubeczki z sałatką kuskus z krewetkami
Kubeczki z sałatką kuskus z krewetkami
czas przygotowania: 40 minut
Pieczona polędwiczka z indyka w sosie sałatowym
Pieczona polędwiczka z indyka w sosie sałatowym
czas przygotowania: 50 minut
Serek Philadelphia z batatem
Serek Philadelphia z batatem
czas przygotowania: 15 minut
Butter chicken
Butter chicken
czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Wrapy zawijane z szynką i serem
Wrapy zawijane z szynką i serem
czas przygotowania: 15 minut