Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Dla profesjonalistów
Akcje promocyjne
O marce
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Dla profesjonalistów
Akcje promocyjne
O marce
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Lukrowane pierniki
Ilość porcji: 35
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki
100 g miodu naturalnego
100 g cukru brązowego
80 g masła
1 jajko
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka kakao
Lukier:
125 g serka Philadelphia Original (1 opakowanie)
50 g masła
100 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Podgrzej cukier z masłem oraz miodem (do całkowitego rozpuszczenia się cukru). Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
W osobnej misce zmiksuj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao oraz jajko.
Dodaj wystygniętą masę i ponownie zmiksuj.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką.
Wytnij pierniki za pomocą foremek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz około 15 minut.
Wyjmij pierniki z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.
Ubij serek Phily z miękkim masłem i cukrem pudrem. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Udekoruj pierniki polewą i odczekaj, aż stwardnieje. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pamiętaj, aby pierniki piec z wyprzedzeniem
– potrzebują czasu, żeby zmięknąć.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Nabiał
Boże Narodzenie i sylwester
Desery i wypieki
Inne
Dla dzieci
Ciastka
Mam ochotę na
Szukaj
Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
czas przygotowania: 60 minut
Hot dogi z krewetkami w sosie ziołowym
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z serkiem
czas przygotowania: 15 minut
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
czas przygotowania: 30 minut
Cytrynowo-kokosowa tarta z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 1 godzina