Kopytka brokułowe

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

Kopytka brokułowe:

500 g ziemniaków
200 g brokułów
1 jajko
150 g mąki pszennej + do podsypania
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos pomidorowy:

500 ml passaty pomidorowej
125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki suszonego oregano

Do podania:

125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania

Kopytka brokułowe:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Brokuły ugotuj na parze lub w wodzie, drobno posiekaj lub zmiksuj na gładką masę.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, brokuły, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę.
  4. Zagnieć ciasto – powinno być miękkie, ale niezbyt klejące. Jeśli jest zbyt luźne, dosyp odrobinę mąki.
  5. Podziel ciasto na części, uformuj długie wałeczki i odkrawaj nożem małe kawałki (ok. 1,5-2 cm).
  6. Kopytka wrzucaj partiami do garnka z osolonym wrzątkiem. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je 1-2 minuty, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową.

Sos pomidorowy:

  1. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj passatę pomidorową, oregano, cukier, sól i pieprz.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Na koniec dodaj 125 g serka i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podanie:

  1. Na talerz wlej porcję sosu pomidorowego.
  2. Ułóż na nim kopytka brokułowe, dodaj 125 g serka w postaci kawałków i posyp całość szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Pascha różana
Pascha różana
czas przygotowania: 120 minut
Tartaletki jabłkowe
Tartaletki jabłkowe
czas przygotowania: 60 minut
Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
czas przygotowania: 20 minut
Różowa sałatka
Różowa sałatka
czas przygotowania: 25 minut
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
czas przygotowania: 20 minut