Hummus z serkiem śmietankowym i ziołami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka kuminu
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 4 łyżeczki serka Philadelphia Light
  • 15 liści bazylii
  • 6 gałązek oregano
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • oliwa do skropienia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor.
  2. Ciecierzycę razem z zalewą, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i 125 g serka umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pieczywo opiecz w opiekaczu na złoty kolor. Każdą kromkę posmaruj hummusem.
  4. Liście bazylii, oregano i natkę pietruszki wymieszaj i skrop oliwą, nałóż na kromki z hummusem. Na każdą kromkę wyłóż po łyżeczce serka. Posyp wierzch sezamem.

Mam ochotę na

Uniwersalny sos pietruszkowy
Uniwersalny sos pietruszkowy
czas przygotowania: 10 minut
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia
Hot dogi z krewetkami w sosie ziołowym
Hot dogi z krewetkami w sosie ziołowym
czas przygotowania: 20 minut
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
czas przygotowania: 20 minut
Pieczona pierś z kaczki z dipem serkowym z konfiturą z granatu
Pieczona pierś z kaczki z dipem serkowym z konfiturą z granatu
czas przygotowania: 50 minut