Hot dogi z krewetkami w sosie ziołowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Krewetki:

  • 300 g surowych, oczyszczonych krewetek (np. tygrysie lub koktajlowe)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 łyżka majonezu (lub jogurtu greckiego)
  • świeża natka pietruszki (posiekana)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Pieczywo:

  • 4 bułki do hot dogów (lekko podgrzane)

Do podania:

  • świeża natka pietruszki
  • rukola (opcjonalnie)
  • plasterki ogórka lub awokado (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Krewetki:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i podsmaż 3 minuty.
  2. Dodaj krewetki, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smaż po 2–3 minuty z każdej strony, aż krewetki będą złociste i jędrne. Odstaw do przestudzenia.

Sos:

  1. W misce wymieszaj serek z ziołami z majonezem lub jogurtem, posiekaną natką pietruszki, kilkoma kroplami soku z cytryny i szczyptą pieprzu.
  2. Dodaj przestudzone krewetki i delikatnie wymieszaj je z sosem.

Podanie:

  1. Bułki do hot dogów natnij wzdłuż, ale nie do końca. Do środka nałóż porcję krewetek w sosie, udekoruj świeżymi ziołami.
  2. Możesz dodać rukolę, plasterki ogórka lub awokado – wedle uznania.

Mam ochotę na

Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe
czas przygotowania: 70 minut
Pankejki czekoladowe
Pankejki czekoladowe
czas przygotowania: 20 minut
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia