300 g surowych, oczyszczonych krewetek (np. tygrysie lub koktajlowe)
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
sól, pieprz do smaku
Sos:
150 g serka Philadelphia z ziołami
1 łyżka majonezu (lub jogurtu greckiego)
świeża natka pietruszki (posiekana)
kilka kropel soku z cytryny
pieprz do smaku
Pieczywo:
4 bułki do hot dogów (lekko podgrzane)
Do podania:
świeża natka pietruszki
rukola (opcjonalnie)
plasterki ogórka lub awokado (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Krewetki:
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i podsmaż 3 minuty.
Dodaj krewetki, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smaż po 2–3 minuty z każdej strony, aż krewetki będą złociste i jędrne. Odstaw do przestudzenia.
Sos:
W misce wymieszaj serek z ziołami z majonezem lub jogurtem, posiekaną natką pietruszki, kilkoma kroplami soku z cytryny i szczyptą pieprzu.
Dodaj przestudzone krewetki i delikatnie wymieszaj je z sosem.
Podanie:
Bułki do hot dogów natnij wzdłuż, ale nie do końca. Do środka nałóż porcję krewetek w sosie, udekoruj świeżymi ziołami.
Możesz dodać rukolę, plasterki ogórka lub awokado – wedle uznania.