Focaccia di recco

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 65 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • woda do skropienia

Składniki na farsz:

  • 250 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Dodatki:

  • 2 łyżki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki pesto
  • ulubione zioła, np. listki pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto wyrób za pomocą miksera na gładkie elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut.
  2. Serek połącz z parmezanem.
  3. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na cienkie placki. Na jednym placku rozsmaruj masę serową, przykryj drugim plackiem i sklej boki. Skrop oliwą, ponacinaj w kilku miejscach i skrop wodą. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C (termoobieg).
  4. Na upieczoną focaccię nałóż serek, rozsmaruj pośrodku. Wierzch posmaruj pesto. Posyp ulubionymi ziołami.

Mam ochotę na

Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Kanapki z kurkami i serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem
Kanapki z kurkami i serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku
czas przygotowania: 25 minut
Serniki z liczi
Serniki z liczi
czas przygotowania: 30 minut
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
czas przygotowania: 30 minut