Biszkoptowy torcik śmietankowy

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

Krem:

  • 480 g serka Philadelphia Light
  • 220 ml śmietany kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 ml wody z kwiatów pomarańczy

Biszkopt:

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 225 g serka Philadelphia Original
  • 240 ml maślanki
  • 400 g cukru drobnego
  • 13 ml ekstraktu z wanilii
  • 480 g mąki tortowej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 168 g jajek (ok. 3 sztuki, M)
  • 4 g soli
  • 160 g dżemu morelowego

Dodatki:

  • 150 g moreli (3-4 sztuki)
  • 1 g listków mięty
  • 5 g pokruszonej pistacji
  • 2 g jadalnych kwiatów storczyka

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj tłuszczem 3 tortownice o średnicy 21 cm. Wymieszaj 225 g serka Philadelphia Original z olejem, jajkami, maślanką, cukrem i ekstraktem z wanilii.
  2. W osobnej misce przesiej razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawaj mąkę do mokrych składników, aż powstanie gładka masa, dodaj dżem i delikatnie wymieszaj.
  3. Podziel masę na 3 części i rozlej do tortownic. Piecz ciasto 30 minut. Odstaw do ostudzenia.
  4. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodawaj do niej powoli serek Philadelphia Light oraz cukier – cały czas ubijając. Pod koniec dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Pokryj każdy biszkopt kremem i ułóż jeden na drugim.
  5. Przyozdób tort pokrojonymi morelami, listkami mięty, storczykami oraz pokruszoną pistacją.

Mam ochotę na

Mule w sosie bleu
Mule w sosie bleu
czas przygotowania: 30 minut
Ramen z imbirową wołowiną
Ramen z imbirową wołowiną
czas przygotowania: 7 godzin
Tort naleśnikowy red velvet
Tort naleśnikowy red velvet
czas przygotowania: 2,5 godziny
Tarta na słodko
Tarta na słodko
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia i oczekiwania
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
czas przygotowania: 75 minut