Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj tłuszczem 3 tortownice o średnicy 21 cm. Wymieszaj 225 g serka Philadelphia Original z olejem, jajkami, maślanką, cukrem i ekstraktem z wanilii.
W osobnej misce przesiej razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawaj mąkę do mokrych składników, aż powstanie gładka masa, dodaj dżem i delikatnie wymieszaj.
Podziel masę na 3 części i rozlej do tortownic. Piecz ciasto 30 minut. Odstaw do ostudzenia.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodawaj do niej powoli serek Philadelphia Light oraz cukier – cały czas ubijając. Pod koniec dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Pokryj każdy biszkopt kremem i ułóż jeden na drugim.
Przyozdób tort pokrojonymi morelami, listkami mięty, storczykami oraz pokruszoną pistacją.