Mule w sosie bleu

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 180 ml wytrawnego białego wina
  • 1 kg muli
  • 100 g pora
  • 2 ząbki czosnku

Do podania:

  • bagietka
  • 125 g serka Philadelphia Original

Sposób przygotowania

1. Mule wyszoruj szczoteczką, opłucz i usuń bisiory (wąsy). Czosnek przeciśnij przez praskę. Por pokrój w półplasterki.

2. W garnku rozgrzej masło z olejem i wrzuć na nie czosnek. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj por. Zamieszaj i trzymaj na ogniu 4 minuty. Po upływie czasu wlej wino i dorzuć pokruszony ser bleu. Gdy sos zawrze, dokładnie zamieszaj i dołóż mule. Gotuj muszle pod przykryciem przez 5 minut (powinny się otworzyć). Zestaw garnek z ognia, dodaj serek Philadelphia Original i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

3. Mule podawaj z bagietką posmarowaną serkiem Philadelphia Original.

Mam ochotę na

Gruszka gotowana w herbacie
Gruszka gotowana w herbacie
czas przygotowania: 25 minut
Dip ziołowy
Dip ziołowy
czas przygotowania: 5 minut
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia
Wiosenne kanapki
Wiosenne kanapki
czas przygotowania: 20 minut
Pstrąg z grillowanymi warzywami
Pstrąg z grillowanymi warzywami
czas przygotowania: 30 minut