Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Zupa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g świeżego szczawiu (lub ze słoika, dobrze odsączonego)
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka w koszulce:

  • 2 świeże jajka
  • 1 łyżka octu
  • Woda do gotowania

Do podania:

  • 2 łyżki serka Philadelphia Light
  • Świeży koperek
  • Kromki chleba na zakwasie lub grzanki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Zupa:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło i zeszklij warzywa.
  2. Dodaj posiekany szczaw i smaż przez 2–3 minuty, aż zmniejszy objętość.
  3. Wlej bulion, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut.
  4. Dodaj 125 g serka Philadelphia Light i dokładnie wymieszaj, aż zupa stanie się kremowa.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jajka w koszulce:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet.
  2. Wbij jajko do małej miseczki. Zamieszaj wodę, tworząc wir, i delikatnie wlej jajko do środka.
  3. Gotuj przez 2,5–3 minuty. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową. Powtórz z drugim jajkiem.

Do podania:

  1. Zupę rozlej do misek.
  2. Na środku każdej porcji ułóż jajko w koszulce.
  3. Z boku dodaj po 1 łyżce serka Philadelphia Light i udekoruj świeżym koperkiem.
  4. Podawaj z kromką chleba na zakwasie lub grzanką (opcjonalnie).

Mam ochotę na

Fiadone
Fiadone
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Tajskie curry z kurczakiem
Tajskie curry z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut
Gofry z pomidorami
Gofry z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
Ogon bobra
Ogon bobra
czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania
Cukinia faszerowana kurczakiem i szpinakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem i szpinakiem
czas przygotowania: 45 minut