Wegeburgery w sosie pomidorowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Wegeburgery:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 100 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz
  • kilka liści bazylii

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż starte warzywa do miski. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 100 g serka, natkę, jajka, mąkę, dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
  2. Formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, smaż 3 minuty. Dołóż pomidory pokrojone w kostkę. Przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 5 minut, na koniec dołóż 125 g serka i gotuj kolejne 2 minuty.
  4. Na talerz nałóż kilka łyżek sosu, a na wierzch wegeburgery. Obsyp je listkami bazylii i dołóż kleksy serka.

Mam ochotę na

Makaron Verdi z krewetkami w kremowym cytrynowym sosie
Makaron Verdi z krewetkami w kremowym cytrynowym sosie
czas przygotowania: 25 minut
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami
czas przygotowania: 60 minut
Bánh mì z imbirowym boczkiem
Bánh mì z imbirowym boczkiem
czas przygotowania: 25 minut
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
czas przygotowania: 40 minut
Grecka zupa cytrynowa
Grecka zupa cytrynowa
czas przygotowania: 40