Czas przygotowania:
10 minut + czas smarzenia10 minut
Składniki
300 g brokułów
200 g tuńczyka w puszce w wodzie
120 g serka Philadelphia Original
125 ml mleka półtłustego
skórka z 1/2 cytryny (reszta cytryny może być dodana do pieczenia)
1 łyżka posiekanej pietruszki
25 g bułki tartej
1 ząbek czosnku, zgnieciony
Sposób przygotowania
Ugotuj brokuła tak, aby był miękki. Po ugotowaniu dobrze go odsącz. Umieść w żaroodpornym naczyniu z kawałkami brokuła (odsączonymi z wody).
Podgrzej delikatnie mleko i dodaj do niego serek Philadelphia. Podgrzewaj dopóki serek nie stop. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę. Przygotowanym sosem polej brokuła z kawałkami tuńczyka.
Bułkę tartą wymieszaj z czosnkiem i posyp mieszanką potrawę. Zapiecz wszystko w podgrzanym piekarniku (190°C, 10 minut), aż całość delikatnie się zarumieni.