Tarta jabłkowo-gruszkowa

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

Tarta:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Dodatki:

  • 1 szklanka skondensowanego mleka
  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 2 małe gruszki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na spód szybko zmiksuj, przełóż na blat i zagnieść kulę. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy do tarty. Przykryj folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i nasyp obciążniki/groch. Piecz w 180°C przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz przez 10-15 minut na złoty kolor.
  3. Na patelnię wrzuć masło, pokrojone w plastry owoce (pozbawione gniazd nasiennych), wlej sok z cytryny i smaż z cukrem przez 15 minut.
  4. Na drugiej patelni smaż mleko skondensowane przez 15 minut, cały czas mieszając rózgą. Na koniec dodaj 125 g serka i dobrze wymieszaj.
  5. Na przestudzony spód tarty nałóż owoce, zalej sosem i wstaw do lodówki na 20 minut.
  6. Udekoruj tartę kleksami serka.

Mam ochotę na

Panna cotta z bezą lawendową
Panna cotta z bezą lawendową
czas przygotowania: 4 godziny
Roladki z indyka po toskańsku
Roladki z indyka po toskańsku
czas przygotowania: 45 minut
Burger wołowy
Burger wołowy
czas przygotowania: 60 minut
Wołowa rolada włoska
Wołowa rolada włoska
czas przygotowania: 75 minut
Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym
Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym
czas przygotowania: 60 minut