Ziemniaki dokładnie umyj (jeśli mają cienką skórkę, nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki.
Wymieszaj je z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Rozłóż cząstki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Groszek wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj 3 minuty, następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zachował kolor.
Przełóż upieczone ziemniaki i ugotowany groszek do dużej miski.
Sos:
W mniejszej misce wymieszaj 125 g serka, jogurt, sok z cytryny oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podanie:
Do ziemniaków i groszku dodaj sos, a następnie delikatnie wymieszaj.