Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Sałatka:

  • 500 g ziemniaków (młodych lub sałatkowych)
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej

Sos:

  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • 2 łyżki serka Philadelphia Light
  • świeże kiełki lub mikrolistki

Sposób przygotowania

Sałatka:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj (jeśli mają cienką skórkę, nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj je z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  3. Rozłóż cząstki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  4. Groszek wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj 3 minuty, następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zachował kolor.
  5. Przełóż upieczone ziemniaki i ugotowany groszek do dużej miski.

Sos:

  1. W mniejszej misce wymieszaj 125 g serka, jogurt, sok z cytryny oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podanie:

  1. Do ziemniaków i groszku dodaj sos, a następnie delikatnie wymieszaj.
  2. Na wierzchu sałatki rozłóż kilka kawałków serka.
  3. Posyp świeżymi kiełkami lub mikrolistkami.

Mam ochotę na

Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
czas przygotowania: 40 minut
Panzanella
Panzanella
czas przygotowania: 30 minut
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami
czas przygotowania: 60 minut
Spaghetti z leśnymi grzybami
Spaghetti z leśnymi grzybami
czas przygotowania: 20 minut
Galette z pomarańczami
Galette z pomarańczami
czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia