Nowojorski sernik z pomarańczą

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 1,5 godz. + czas chłodzenia4 godz

Składniki

  • 1 kg serka Philadelphia Original
  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 75 g mielonych migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 4 g pasty waniliowej
  • 30 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 10 g startej skórki z cytryny
  • 6 ml soku z cytryny
  • 200 g plastrów krwawej pomarańczy
  • 8 g świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Natłuść od wewnątrz pierścień tortownicy o średnicy 23 cm i spód wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Rozdrobnij ciastka, dodaj masło oraz migdały i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę przygotowaną masą i dociśnij porządnie. Schowaj do lodówki na 30 minut.
  3. W tym czasie, przy pomocy miksera ręcznego wymieszaj serek Philadelphia, cukier, pastę waniliową, skórkę oraz sok z cytryny. Dodawaj na przemian mąkę i po jednym jajku, a następnie dolej mleka i dalej mieszaj. Przelej masę sernikową do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz bez termoobiegu przez 1 godzinę i 15 minut.
  4. Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Umyj dokładnie pomarańcze i opłucz rozmaryn. Pokrój pomarańcze w plastry i udekoruj nimi wierzch sernika. Dołóż rozmaryn wedle uznania.

Mam ochotę na

Tartaletki renifery
Tartaletki renifery
czas przygotowania: 50 minut
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
czas przygotowania: 15 minut
Warstwowa sałatka kijowska
Warstwowa sałatka kijowska
czas przygotowania: 25 minut
Parfait bananowe z serkiem i chlebkiem bananowym
Parfait bananowe z serkiem i chlebkiem bananowym
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Semifredo z pistacjami
Semifredo z pistacjami
czas przygotowania: 6 godzin