Semifredo z pistacjami

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 6 godzin

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30–36%
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g posiekanych pistacji (zostaw 10 g do końcowej dekoracji)

Sposób przygotowania

Semifreddo:

  1. W dużej misce ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Odstaw do lodówki.
  2. W osobnej misce wymieszaj serek z cukrem pudrem i wanilią, aż masa będzie gładka i puszysta.
  3. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietankę do masy serowej – najlepiej silikonową szpatułką.
  4. Dodaj sok z cytryny i lekko wymieszaj.
  5. Na koniec wmieszaj borówki i połowę posiekanych pistacji.
  6. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. keksówki).
  7. Wyrównaj wierzch, posyp resztą pistacji i lekko dociśnij.
  8. Deser wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc).

Podanie:

  1. Wyjmij foremkę z zamrażarki 10 minut wcześniej, by łatwiej było pokroić semifreddo na plastry.
  2. Serwuj na schłodzonych talerzach, żeby deser nie rozpuścił się za szybko.
  3. Odłożone wcześniej pistacje wykorzystaj do dekorowania porcji semifreddo przed podaniem.

Mam ochotę na

Curry bananowe
Curry bananowe
czas przygotowania: 30 minut
Wietnamskie ciasto bananowe
Wietnamskie ciasto bananowe
czas przygotowania: 30 minut
Pieczone marchewki z serkiem czosnkowym
Pieczone marchewki z serkiem czosnkowym
czas przygotowania: 30 minut
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
czas przygotowania: 30 minut
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia 40 minut