Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Chłodnik z kolendry i awokado
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
45 miunt
Składniki
Chłodnik:
1 dojrzałe awokado
1 pęczek świeżej kolendry (z łodyżkami)
200 ml maślanki lub kefiru
150 g serka Philadelphia Original
1 ząbek czosnku
Sok z 1/2 limonki
1–2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
(Opcjonalnie) szczypta chili lub kilka kropli sosu jalapeño
Do podania:
30 g serka Philadelphia Original (na porcję)
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Chłodnik:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ.
Do blendera wlej maślankę, dodaj serek Philadelphia, awokado, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z limonki.
Zblenduj wszystkie składniki na gładki, kremowy chłodnik. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub maślanki.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i (opcjonalnie) chili.
Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut – najlepiej podawać mocno schłodzony.
Podanie:
Przelej chłodnik do misek, dodaj kleks serka Philadelphia, polej oliwą i udekoruj listkami kolendry. Podawaj z grzankami lub pełnoziarnistym chlebem.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Na upały
Cebulowe
Warzywa
Liściowe
Zupy
Awokado
Mam ochotę na
Szukaj
Wołowa rolada włoska
czas przygotowania: 75 minut
Mazurek czekoladowy
czas przygotowania: 120 minut
Kanapka z serkową pastą
czas przygotowania: 10 minut
Pieczony łosoś z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 6 minut
Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą
czas przygotowania: 2 godziny