Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Zupa z melona z krewetkami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki
Zupa melonowa:
1 dojrzały melon (np. cantaloupe lub galia)
150 g serka Philadelphia Original
Sok z 1/2 limonki
Szczypta soli
3 listki świeżej mięty
Szczypta płatków chilli lub pieprzu cayenne
Krewetki:
150 g obranych krewetek (koktajlowych lub większych, przekrojonych na pół)
2 łyżki sosu słodkie chilli
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka oleju roślinnego
Do podania:
30 g serka Philadelphia Original (na każdą porcję)
Świeża mięta
Płatki chilli do posypania
Sposób przygotowania
Zupa:
Melona przekrój na pół i usuń pestki. Wydrąż miąższ i przełóż go do blendera.
Dodaj serek Philadelphia, sok z limonki, sól i kilka listków mięty.
Zblenduj na gładką, kremową konsystencję.
Schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.
Krewetki:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i krewetki.
Smaż 2–3 minuty, aż krewetki będą różowe i lekko przyrumienione.
Dodaj sos słodkie chilli i podsmażaj jeszcze 1 minutę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Podanie
Zupę przelej do miseczek lub – jak na zdjęciu – do wydrążonych połówek melona.
Na wierzchu ułóż kilka krewetek w sosie.
Dodaj po 1 łyżce serka Philadelphia, udekoruj miętą i posyp płatkami chilli.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Krewetki
Cytrusy
Egzotyczne
Ryby i owoce morza
Zupy
Owoce
Mam ochotę na
Szukaj
Gofry
czas przygotowania: 25 minut
Budyń z komosy z truskawkami
czas przygotowania: 30 minut
Wrapy zawijane z szynką i serem
czas przygotowania: 15 minut
Halibut w sosie śmietanowym na parze
czas przygotowania: 30 minut
Spaghetti z kremowym pesto
czas przygotowania: 20 minut