Zupa z melona z krewetkami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Zupa melonowa:

  • 1 dojrzały melon (np. cantaloupe lub galia)
  • 150 g serka Philadelphia Original
  • Sok z 1/2 limonki
  • Szczypta soli
  • 3 listki świeżej mięty
  • Szczypta płatków chilli lub pieprzu cayenne

Krewetki:

  • 150 g obranych krewetek (koktajlowych lub większych, przekrojonych na pół)
  • 2 łyżki sosu słodkie chilli
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Do podania:

  • 30 g serka Philadelphia Original (na każdą porcję)
  • Świeża mięta
  • Płatki chilli do posypania

Sposób przygotowania

Zupa:

  1. Melona przekrój na pół i usuń pestki. Wydrąż miąższ i przełóż go do blendera.
  2. Dodaj serek Philadelphia, sok z limonki, sól i kilka listków mięty.
  3. Zblenduj na gładką, kremową konsystencję.
  4. Schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.

Krewetki:

  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i krewetki.
  2. Smaż 2–3 minuty, aż krewetki będą różowe i lekko przyrumienione.
  3. Dodaj sos słodkie chilli i podsmażaj jeszcze 1 minutę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Podanie

  1. Zupę przelej do miseczek lub – jak na zdjęciu – do wydrążonych połówek melona.
  2. Na wierzchu ułóż kilka krewetek w sosie.
  3. Dodaj po 1 łyżce serka Philadelphia, udekoruj miętą i posyp płatkami chilli.

Mam ochotę na

Gofry
Gofry
czas przygotowania: 25 minut
Budyń z komosy z truskawkami
Budyń z komosy z truskawkami
czas przygotowania: 30 minut
Wrapy zawijane z szynką i serem
Wrapy zawijane z szynką i serem
czas przygotowania: 15 minut
Halibut w sosie śmietanowym na parze
Halibut w sosie śmietanowym na parze
czas przygotowania: 30 minut
Spaghetti z kremowym pesto
Spaghetti z kremowym pesto
czas przygotowania: 20 minut