Hawajski poke bowl

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia 1 godzina

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 200 g świeżego łososia
  • 160 g świeżego ananasa
  • 110 g kapusty czerwonej
  • 60 g marchewki
  • 50 g świeżego ogórka
  • 2 g płatków chili
  • 4 g czarnego sezamu
  • 4 g białego sezamu
  • 4 owoce liczi
  • 1 awokado
  • 50 ml octu ryżowego
  • 3 ml oleju sezamowego
  • 6 g miodu
  • 6 ml soku z limonki
  • 2 ml soku z cytryny
  • 5 g startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Pokrój marchewkę wzdłuż na cienkie plastry.
  2. Łososia umyj i osusz, pokrój w kostkę.
  3. Do połowy porcji octu ryżowego dodaj olej sezamowy, starty imbir oraz wyciśnięty czosnek i wymieszaj z pokrojonym łososiem. Wstaw rybę w zalewie do lodówki.
  4. Do pozostałego octu dodaj miód, pieprz oraz sól i zagotuj w garnuszku, aż miód i sól się rozpuszczą. Przelej płyn do słoika i dodaj plastry marchewki. Po wystudzeniu wstaw słoik na godzinę do lodówki.
  5. Po upływie tego czasu poszatkuj kapustę i skrop sokiem z limonki. Obierz liczi, pokrój ananasa w kostkę i posyp szczyptą płatków chili. Pokrój ogórka wzdłuż na cienkie plastry. Awokado przekrój na pół, połówki cienko pokrój i skrop sokiem z cytryny.
  6. Rozdziel ugotowany ryż do misek. Na ryżu ułóż awokado, łososia, zrolowane plastry marchewki, ogórka, liczi, ananasa z chili, kapustę i serek Philadelphia Original.
  7. Posyp potrawę czarnym i białym sezamem, opcjonalnie udekoruj jadalnymi kwiatami.

Mam ochotę na

Sałatka owocowa w arbuzie
Sałatka owocowa w arbuzie
czas przygotowania: 20 minut
Bajgle z pastą jajeczną
Bajgle z pastą jajeczną
czas przygotowania: 1 godz. 35 min.
Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Pingwiny z oliwek i serka Philadelphia
Pingwiny z oliwek i serka Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut
Tost z konfiturą z borówki i ze świeżymi borówkami
Tost z konfiturą z borówki i ze świeżymi borówkami
czas przygotowania: 30 minut