3 g soli himalajskiej drobnoziarnistej + szczypta do dekoracji
3 g pieprzu mielonego
szczypta pieprzu ziarnistego (do dekoracji)
80 ml oleju
100 ml wody
400 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
1 pomidor (ok. 100 g)
200 g pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 cebula (ok. 50 g)
100 g szpinaku baby
100 g łososia wędzonego
50 g rukoli
pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Mąkę, 1 jajko, sól i pieprz, 60 ml oleju i zimną wodę zblenduj do uzyskania ciasta naleśnikowego. Odstaw na 5 minut.
W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Przesmaż na patelni na pozostałym oleju na złoty kolor i dodaj szpinak oraz pokrojony w drobną kostkę pomidor. Przełóż do miski.
Z powstałego ciasta smaż na nieprzywierającej patelni 4 naleśniki.
Usmaż jajka sadzone.
Posmaruj naleśniki obficie serkiem. Rozłóż po równo przesmażony szpinak z pomidorem, łososia (odrobinę zostaw do dekoracji) oraz rukolę.
Na sam środek połóż jajko sadzone i zwiń naleśniki w kopertę. Posyp świeżym szczypiorkiem i pieprzem ziarnistym.