Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 150 g mąki gryczanej
  • 5 jajek
  • 3 g soli himalajskiej drobnoziarnistej + szczypta do dekoracji
  • 3 g pieprzu mielonego
  • szczypta pieprzu ziarnistego (do dekoracji)
  • 80 ml oleju
  • 100 ml wody
  • 400 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1 pomidor (ok. 100 g)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula (ok. 50 g)
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g rukoli
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, 1 jajko, sól i pieprz, 60 ml oleju i zimną wodę zblenduj do uzyskania ciasta naleśnikowego. Odstaw na 5 minut.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Przesmaż na patelni na pozostałym oleju na złoty kolor i dodaj szpinak oraz pokrojony w drobną kostkę pomidor. Przełóż do miski.
  3. Z powstałego ciasta smaż na nieprzywierającej patelni 4 naleśniki.
  4. Usmaż jajka sadzone.
  5. Posmaruj naleśniki obficie serkiem. Rozłóż po równo przesmażony szpinak z pomidorem, łososia (odrobinę zostaw do dekoracji) oraz rukolę.
  6. Na sam środek połóż jajko sadzone i zwiń naleśniki w kopertę. Posyp świeżym szczypiorkiem i pieprzem ziarnistym.

Mam ochotę na

Pierogi z łososiem wędzonym
Pierogi z łososiem wędzonym
czas przygotowania: 45 minut
Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
czas przygotowania: 30 minut
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
czas przygotowania: 1 godzina 10 minut + czas studzenia
Ciasteczka marchewkowe
Ciasteczka marchewkowe
czas przygotowania: 25 minut
Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami
czas przygotowania: 4 godziny