Przekrój cukinie na pół wzdłuż i wydrąż miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Wydrążony miąższ odstaw na później.
Farsz:
Pokrój pierś z kurczaka w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż kurczaka, aż będzie złocisty. Dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Wrzuć szpinak i wydrążony miąższ z cukinii, wymieszaj. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje.
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj serek, mieszając wszystko do połączenia się składników.
Nałóż farsz do wydrążonych połówek cukinii. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż cukinie będą miękkie i lekko zrumienione.
Podawaj cukinie na ciepło, najlepiej udekorowane na wierzchu kleksami serka.