Cukinie faszerowane kurczakiem ze szpinakiem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cukinie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Przekrój cukinie na pół wzdłuż i wydrąż miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Wydrążony miąższ odstaw na później.

Farsz:

  1. Pokrój pierś z kurczaka w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż kurczaka, aż będzie złocisty. Dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
  3. Wrzuć szpinak i wydrążony miąższ z cukinii, wymieszaj. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj serek, mieszając wszystko do połączenia się składników.
  5. Nałóż farsz do wydrążonych połówek cukinii. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż cukinie będą miękkie i lekko zrumienione.

Podawaj cukinie na ciepło, najlepiej udekorowane na wierzchu kleksami serka.

Mam ochotę na

Faszerowane muszle conchiglioni
Faszerowane muszle conchiglioni
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z pulpetami po azjatycku
Sałatka z pulpetami po azjatycku
czas przygotowania: 30 minut
Sushi z krewetkami w tempurze
Sushi z krewetkami w tempurze
czas przygotowania: 1 godzina
Pieczona pierś z kaczki z dipem serkowym z konfiturą z granatu
Pieczona pierś z kaczki z dipem serkowym z konfiturą z granatu
czas przygotowania: 50 minut
Serek Philadelphia, kurczak i makaron z bekonem
Serek Philadelphia, kurczak i makaron z bekonem
czas przygotowania: 20 minut